بزرگنمايي:
چه خبر - گزارشي از انسانهاي آهنربايي
شب گذشته در قسمت سيزدهم برنامه تلويزيوني نمايش استعداد ايرانيان موسوم به "عصر جديد" شرکت کنندهاي به نام ابوالفضل صابري مختاري شرکت کرد که مدعي بود براي اولين بار در دنيا ميخواهد ميوه را به بدن خود بچسباند. اما چه چيزي در بدن اين گونه افراد موجب ميشود که اشيا به بدن آنها بچسبد؟
مغناطيس انساني به توانايي مورد ادعاي برخي از اشخاص اطلاق ميشود که در آن، اجسام جذب پوست بدن آنها ميشود. به افرادي که به گفته خودشان داراي چنين توانايي هستند "آهنرباي انساني" گفته ميشود.
هر چند اکثر اين افراد قادر هستند اجسام فلزي را به پوست خود بچسبانند، با اين حال همانطور که در برنامه شب گذشته "عصر جديد" ديده شد، علاوه بر فلز؛ اجسامي از جنسهاي گوناگون همچون شيشه، سراميک، چوب و پلاستيک نيز امکان چسبيدن به پوست اين افراد را دارند. افزون بر اين، اجسام بدون خواص فرومغناطيس همچون برنج و آلومينيوم نيز چنين قابليتي دارند.
از نظر علمي هيچکدام از ادعاهايي که در رابطه با داشتن نيروي مغناطيسي در بدن انسان ميشود، صحيح نبوده و اين موضوع هيچ ارتباطي با نيروي مغناطيس ندارد، بلکه تنها نوعي سوءبرداشت از فيزيک و مفاهيم آن است. در واقع اين پديده به علت پوست چسبنده اين افراد رخ ميدهد.
به اعتقاد دانشمندان اگر شخصي قادر باشد علاوه بر فلز، اجسام غيرفلزي را نيز به بدنش بچسباند، اين پديده ارتباطي با نيروي مغناطيس ندارد.
ميدان مغناطيسي
"بنجامين رادفورد" براي بررسي ميدان مغناطيسي چنين افرادي از قطبنما استفاده کرده و پس از بررسي، اعلام کرد که اين افراد در واقع فاقد ميدان مغناطيسي هستند. اين آزمايش نشان داد که اين پديده به علت اثرات فيزيکي ديگري رخ ميدهد. بسياري از دانشمندان و طرفداران دانش همچون "جيمز رندي" بر اين عقيدهاند که پوست چسبناک و چسبنده اين افراد عامل اصلي اين پديده است.
"ناتالي والچوور" يکي از محققان اين پديده يک مقاله در سال 2011 در مورد وجود افراد مغناطيسي نوشت و در آن مقاله پسربچه 7 ساله صربستاني به نام "بوگدان" که داراي چنين قابليتي بود مورد بررسي قرار داد. به گفته والچوور، بوگدان توانايي جذب چيزهايي مانند وسايل ساخته شده از نقره، دستگاه کنترل از راه دور، بشقاب و حتي ماهيتابههاي بزرگ را داشت.
"بوگدان" انسان ويژهاي است اما در اين عرصه تنها نيست. تعداد زيادي از مردم دنيا اين قدرت مغناطيسي را دارند. اما آيا واقعاً اين قدرت، مغناطيسي است؟ خواندن اين گزارش را براي دريافتن همه چيز در مورد "افراد مغناطيسي" ادامه دهيد.
همانطور که گفته شد از نظر علمي چيزي به عنوان ميدان مغناطيسي و مغناطيس در بدن اين افراد وجود ندارد. پاسخ سادهاي که "والچوور" نيز به اين سوال داد.
فيلمهاي افراد مغناطيسي
فيلمهاي بسياري از اين افراد در سرويسهاي اشتراک ويدئو به عنوان مدرکي مبني بر وجود "افراد مغناطيسي" به اشتراک گذاشته ميشوند، اما اين ادعا صحت ندارد. چرا که اين افراد در همه ويدئوها هنگام چسباندن چيزي به خودشان اندکي به سمت عقب خم ميشوند. در صورتي که اگر واقعاً جذب مغناطيسي وجود داشته باشد، فرد بايد بتواند به راحتي به جلو خم شود.
همچنين وجود ميدان مغناطيسي در بدن اين افراد با وسايلي نظير قطبنما قابل آزمايش است که محققان با استفاده از همين وسايل وجود ميدان مغناطيسي در بدن اين افراد را رد کردهاند.
پوست چسبنده
افرادي که ميتوانند چيزهاي زيادي را به بدن خود بچسبانند در واقع فقط پوست چسبندهاي دارند، نه ميدان مغناطيسي. زيرا آنها اشياي غير فلزي که جذب ميدان مغناطيسي نميشوند را نيز به بدن خود ميچسبانند.
سطح صاف
همانطور که ميدانيد شيشه مغناطيسي نيست. اما وقتي يک قطعه شيشهاي صاف و يک قطعه فلز مسطح به بدن اين افراد ميچسبد، چه چيزي در آنها مشترک است؟ پاسخ دارا بودن سطح صاف در هر دو شيء است. چنان که در برنامه "عصر جديد" نيز ديده شد که اجسام فقط به قسمتهاي صاف بدن آقاي مختاري ميچسبيد و حتي در تلاشي که امين حيايي براي چسباندن يک شيء به نوک بيني وي داشت، ناکام ماند.
محققان ميگويند ظاهراً بدن اين افراد ويژگي مشترک و مشابهي دارند و آن، دارا بودن پوستي بسيار صاف است که باعث ميشود همه چيز روي بدن آنها بچسبد. اغلب اين افراد مغناطيسي! داراي پوستي صاف و سينههاي بيمو هستند.
گواه اين ادعا نيز زماني بود که آقاي مختاري نشان داد به دليل مو دار بودن صورتش، قاشق و ديگر اشيا به صورتش نميچسبد و از امين حيايي خواست تا اشيا را به پيشاني بدون موي وي بچسباند.
چسبندگي
اما چطور اين چسبندگيهاي شديد را که فقط برخي از مردم آن را دارند توضيح دهيم؟
"گابور سومورجاي" دانشمند برجسته و استاد شيمي دانشگاه "کاليفرنيا-برکلي" ميگويد: توضيح اين مسئله در ميزان چربي پوست اين افراد نهفته است. اساساً اگر شما ميتوانيد اشياي زيادي را به بدن خود بچسبانيد، اين بدان معني است که شما پوست چربي داريد.
پوست چرب
"ناتالي والچوور" يکي از محققان اين پديده توضيح ميدهد که چربي روي پوست انسان داراي انرژي بسيار پايين سطحي است در حالي که فلزات دقيقاً برعکس هستند و انرژي سطحي بالايي دارند. چيزهايي که انرژي سطحي بالايي دارند تمايل دارند به حالت انرژي پايينتر بروند. بنابراين به دليل همين تمايل، به پوست بدن اين افراد که انرژي سطحي پاييني دارد ميچسبند.
اصطکاک
يکي از چيزهايي که در فوق به آن اشاره شد، خم شدن رو به عقب اين افراد در هنگام چسباندن اشيا به خود است که دليل آن اصطکاک و مقاومت در برابر گرانش زمين است.
افرادي که اشياي مختلف را به خودشان وصل ميکنند، معمولاً کمي به عقب خم ميشوند و يک دليل براي آن وجود دارد. اين کار مقدار نيروي اصطکاک حاصل از کشيده شدن جسم به دليل گرانش را کاهش ميدهد و سبب ميشود که اشيا سقوط نکنند.
سبوم (چربي پوست)
ظاهراً "سبوم" که چربي توليد شده توسط غدد چربي موجود در پوست بدن است نيز در ويژگي خاص بدن افراد مغناطيسي نقش دارد.
همه پستانداران در زير پوست خود داراي غددي هستند که چيزهاي چربي موسوم به "سبوم"(sebum) را ترشح ميکنند. پوست بعضي افراد ممکن است مقدار زيادي چربي ترشح کند، به طوري که اين امکان را به آنها ميدهد که تا زماني حمام نکردهاند بتوانند اشيا را به پوست خود بچسبانند.
پس معلوم شد که اصطلاح "مرد مغناطيسي" حقيقت علمي ندارد.
حس ششم در انسان!
جالب است بدانيد يک مطالعه نشان داده است که انسانها ممکن است به يک حس جديد دسترسي پيدا کنند که احتمالاً مغناطيسي است. به گفته پايگاه "Live Science" انسانها ممکن است يک حس ششم داشته باشند چرا که محققان دريافتهاند انتقال يک پروتئين موجود در شبکيه انسان به مگس ميوه، توانايي تشخيص ميدانهاي مغناطيسي را به مگسهاي ميوه ميدهد.
ظاهراً اين پروتئين همان چيزي است که امکان مهاجرت حيوانات را به آنها ميدهد. تحقيقات گذشته نشان داده است که حيواناتي مانند لاک پشتهاي دريايي و پرندگان مهاجر با استفاده از توانايي تشخيص ميدان مغناطيسي زمين قادر به درک فضايي بصري و مهاجرت و مسيريابي هستند.
تحقيقاتي در گذشته نشان داده بود که انسانها توانايي درک و حس ميدان مغناطيسي را ندارند، اما تحقيق جديد انجام شده توسط "استيون رپرت" باعث شده است که اين يافتههاي قديمي در هالهاي از ابهام قرار بگيرند.
"رپرت" يک متخصص نورولوژيست، تحقيقاتي را با استفاده از مگس ميوه انجام داد تا احتمال اين که آيا انسانها ميتوانند ميدان مغناطيسي را احساس کنند آزمايش کند. وي پس از انتقال يک پروتئين از شبکيه چشم انسان به مگسهاي ميوه وحشي دريافت که آنها توانايي احساس ميدان مغناطيسي را يافتهاند.
منبع: isna.ir